Bedrijfswagens en belastingen

Bij zakelijk gebruik van de bedrijfswagen zijn er een aantal belastingvoordelen:

  • Vrijstelling BPM
  • BTW aftrek
  • Wegenbelasting

Vrijstelling BPM

Men hoeft de BPM (Belasting op Personenauto's en Motorvoertuigen) 1 januari 2007 niet meer voor te schieten bij de koop van een bedrijfswagen. Men krijgt namelijk automatisch een vrijstelling van omzetbelasting als ondernemer. De Belastingdienst eist wel dat de ondernemer meer dan 10% van de jaarlijkse kilometers zakelijk rijdt. Ook moet men alsno BPM betalen indien:

  • bedrijfswagen omgebouwd wordt tot personenauto.
  • Bij verkoop van de bedrijfswagen aan een particulier terwijl de auto nog jonger is dan 5 jaar.
  • De onderneming stopt.

Bij het afsluiten van een bedrijfswagenverzekering kunt u aangeven dat u de BPM wil verrekenen. De verzekeraar rekent met een cataloguswaarde. De cataloguswaarde wordt dan verlaagd met het BPM bedrag. Hierdoor behoeft minder premie te worden betaald.

BTW aftrek

Schaft u een bedrijfswagen aan voor uw bedrijf? Dan telt u de waarde van de auto voor de inkomstenbelasting op bij het vermogen van het bedrijf. Bij de koop van een bedrijfswagen wordt er BTW in rekening gebracht. Wanneer u BTW belaste werkzaamheden uitvoert voor het bedrijf, kunt u de BTW over de koop van de auto aftrekken. Over priv├ęgebruik van de bedrijfswagen moet u wel BTW terugbetalen. Woon-werkverkeer geldt ook als priv├ęgebruik. Bij het afsluiten van een bedrijfswagenverzekering kunt u aangeven dat u BTW wenst te verrekenen. Dit heeft als voordeel dat de cataloguswaarde wordt verlaagd met het BTW bedrag. Hierdoor betaalt u minder premie.

Wegenbelasting

Voor een bedrijfswagen die zakelijk wordt gebruikt gelden lagere tarieven voor de wegenbelasting. Als u als ondernemer voor de omzetbelasting bent geregistreerd, wordt het lagere tarief automatisch toegepast. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

 

  • U dient ondernemer te zijn voor de omzetbelasting met een btw nummer.
  • De bedrijfswagen moet op uw naam staan en u dient de rechtspersoon zijn aan wie het btw nummer is toegekend.
  • Meer dan 10% van de jaarlijkse kilometers moeten zakelijk gereden worden.

Meeverzekeren accessoires voor de bedrijfswagen

Bedrijfswagens hebben vaak veel accessoires. Bijvoorbeeld een trekhaak, imperiaal, belettering, betimmering, sidebars, enz. Accessoires die af-fabriek zijn (zoals bijvoorbeeld een ingebouwde radio of navigatiesysteem) worden bij de cataloguswaarde opgeteld en vallen niet onder de accessoiredekking van de bedrijfswagenverzekering. Alle accessoires die later worden gemonteerd, vallen onder de accessoiredekking van de bedrijfswagenverzekering.