De autoverzekering voor uw bedrijfswagen(s)

Wat is een bedrijfswagen?

Een bedrijfswagen is een auto met een laadruimte die voornamelijk voor het vervoer van goederen is ingericht. Zoals het zakelijk gebruik van een bedrijfswagen door een installatiebedrijf, bewakingsbedrijf, maar ook koerier, aannemer, glaszetter, bouwvakker en voor verhuur.

 

Wanneer u de bedrijfswagen gebruikt voor de onderneming en de auto door de Belastingdienst als bedrijfswagen wordt gezien, zijn er een aantal fiscale voordelen. Zo geldt een lager tarief voor de wegenbelasting en is er bij aanschaf vrijstelling voor de BPM Belasting Personenauto's en Motorrijwielen. Bij het uitvoeren van btw belaste werkzaamheden voor het bedrijf, kunt u btw aftrekken over de koopprijs van de bedrijfswagen. Bedrijfswagens met dubbele cabine worden ook tot de bedrijfswagens gerekend. Voor iedere categorie bedrijfswagens stelt de Belastingdienst specifieke eisen.

Bijzonder rijbewijs?

Voor het besturen van een bedrijfswagen heeft u geen bijzonder rijbewijs benodigd. Met een rijbewijs B mag u in een personenauto en een bedrijfswagen rijden. De bedrijfswagen mag een maximumgewicht hebben van 3.500 kg (gewicht van de auto samen met het laadgewicht). De auto mag zijn ingericht voor vervoer van maximaal 9 personen (incl. bestuurder). De meeste bestelauto's vallen onder deze eisen.

Inclusief / exclusief BTW

U kunt kiezen om het bedrag van de bedrijfswagen zonder btw te berekenen. Eventuele schade wordt dan ook exclusief btw wordt betaald. Daarom geldt hiervoor een lagere premie.

 

Wat is een grijs kenteken?

Een bedrijfswagen die door de Belastingdienst wordt gezien als bedrijfswagen, noemt men ook wel grijs kenteken. Ooit had de bedrijfswagen een grijs kentekenbewijs, vandaar. Een grijs kenteken herkent u aan de eerste letter van het kenteken, een B of een V. (Een bedrijfswagen met een grijs kenteken heeft dus geen grijze kentekenplaat.)

De bedrijfswagen, zakelijk of privé gebruikt?

Naast zakelijk gebruik, kan de bedrijfswagen ook voor privédoeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld Om er boodschappen mee te doen, te verhuizen of er mee op vakantie te gaan. Of bij uitvoeren van een klus aan het eigen huis en daarvoor regelmatig spullen worden vervoerd. Gebruikt u de bedrijfswagen alleen privé? Dan is er geen belastingvoordeel (uitgezonderd voor mindervaliden).

 

Een bedrijfswagen verschilt van de privé auto.

De belastingdienst stelt eisen aan de bedrijfswagen. De bedrijfswagen moet een laadruimte met een vlakke laadvloer hebben. De laadvloer dient bepaalde afmetingen hebben. Het gebruik van de bedrijfswagen moet voldoen aan belastingregels. Men dient bijvoorbeeld een btw-nummer te hebben en meer dan 10% van je kilometers zakelijk rijden. Kijk op www.belastingdienst.nl en controleer of het gebruik en de auto voldoen aan de belastingregels.